Hagergrynkompaniet

Hagergrynkompaniet på tur til Trondheim

Onsdag 6. Desember kl. 9.00 møtte 35 glade sangere og musikere opp ved Tindved for å dra til Trondheim for å glede eldre I trondheim. Bak rattet i bussen satt Asbjørn Fossum og kompanisekretær Leila Hansen Fossum holdt styr at alle var oppmøtt.

Denne turen har vært på planen i lang tid, og den ble bestemt som et takk for at kulturenheten i Trondheim Kommune og Den kulturelle Spaserstokken tildelte “Lunnanprisen” til Hagergrynkompaniet i 2016. Målet med Den kulturelle spaserstokken er at alle seniorer skal ha mulighet til å delta i kulturelle aktiviteter og fritidstilbud.

Hagergrynkoret og Kåinnbandet har øvd på programmet hele høsten, og alle deltagerne var innstilt på å yte sitt beste for å gi de eldre i Trondheim en så god opplevelse som mulig. Programmet består av kjente og kjære julesanger, allsang og et par solonummer ved Dag Pettersen og Kalle Garli.

Første stopp var Persaunet Helse og Velferdssenter. Trondheim kommunes nyeste helse- og velferdssenter som ble åpnet januar 2017 og har 96 sykehjemsplasser, 50 omsorgsboliger, aktivitetssenter for seniorer og bydelskafe.

Det var første gang de hadde et kor med orkester på besøk og publikum var nok forventningsfulle for hva de ville få høre. Kanskje er ikke alle i Trondheim så kjent med Hans Rotmos julesanger, men da koret sang Julekveldsvisa av Alf Prøysen sang alle med, og Dag Pettersens  framføring av “Sand” bragte også fram en og annen tåre. Når koret mot slutten sang “Nidelven” lyste mange ansikter opp og de fleste sang med.

Etter konserten ble vi servert lunsj før bussen bragte oss videre til Ila der det var litt vanskelig å finne fram i de smale gatene gjennom den gamle og verneverdige bebyggelsen, men etterhvert kom vi fram til Ilevollen Helse- og Velferdssenter som er sertifisert som livsgledesykehjem.

Gjennom Livsgledehjem, et initiativ fra Trondheim Kommune i 2007,  skaper man rutiner og rytmer i hverdagen på sykehjemmet som gjør det enklere å tilfredsstille de kulturelle, åndelige og sosiale behovene til hver enkelt beboer. Mange sykehjem har allerede kommet langt med dette arbeidet, men gjennom sertifiseringsordningen settes livsglede i system, på lik linje med medisinering, ernæring og somatisk pleie. Slik får den enkelte tilbud om individuelt tilpassede aktiviteter jevnlig, og de gjennomføres uansett, uavhengig av hvem som er på jobb.

Ilevolden er holder til i en eldre bygning som er restaurert og har plass til 51 beboere, 45 langtidsplasser og 6 korttidsplasser.

Hjemmet var kanskje ikke helt dimensjonert for en trupp på 35 mennesker som skal underholde, men vi ble godt mottatt og fikk kaffe og kaker mens vi ventet.

Også her lyste ansikter opp da de fikk høre kjente og kjære julesanger. Korleder Kalle var nok litt usikker på om koret skulle synge “Bånsull” av Hans Rotmo, ville forsamlingen sovne? Men da koret avsluttet med “Det er så skjønt at leva” våknet alle til liv igjen og lo og klappet mens de sang med.

Ferdig med konsertene dro vi til Sverresborg og Vertshuset Tavern og spiste middag med juleribbe. Gode og mette og fulle av inntrykk kjørt bussen oss hjem. leietrengende i større eller mindre grad, vi fikk kanskje ikke den kontakten vi var vant med fra Julematineen. Trodde vi. Enkelte ga uttrykk for at dette skapte stor glede, mange ble beveget, ikke minst vi som opptrådte.